top of page
ΕΔΑΕ_2.png

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ....

ΕΔΑΕ_2.png

Το Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης είναι Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εκπροσωπεί τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι:

  • ασχολούνται με την παροχή και έρευνα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

  • προωθούν εμπράκτως τη φιλοσοφία της ανοικτής εκπαίδευσης

  • προωθούν το σκοπό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε μορφή δια βίου εκπαίδευσης

  • δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες μορφές εναλλακτικής εκπαίδευσης.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
sofia.JPG
Δρ Σοφία Παπαδημητρίου

Πρόεδρος

Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων,

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Καθηγήτρια – Σύμβουλος ΕΑΠ

 

Η Σοφία Θ. Παπαδημητρίου σπούδασε στο Μαθηματικό τμήμα, έκανε μεταπτυχιακό στην Πληροφορική και Επιχειρησιακή Έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο πεδίο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης το 2014. Τον Φεβρουάριο του 2020 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Από το 2015 είναι προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διδάσκει και επιβλέπει διπλωματικές εργασίες στη Θεματική Ενότητα «Ψηφιακά Μέσα στην Εκπαίδευση και την Επικοινωνία» του μεταπτυχιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε συστήματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας και μάθησης- Επιστήμες της Αγωγής» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Έχει συμμετοχή σε 50 Πανελλήνια και 20 Διεθνή Συνέδρια με άρθρα και παρουσιάσεις στη θεματική της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, των Ανοικτών Εκπαιδευτικών Πόρων, της επαγγελματικής ανάπτυξης του Ακαδημαϊκού Προσωπικού, και της αξιοποίησης των Ψηφιακών και Οπτικοακουστικών Μέσων στη Μάθηση. Συμμετέχει στη συγγραφή κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους των εκδόσεων IGI Global Books, Ελληνοεκδοτική και Gutenberg

 

http://eap.academia.edu/SofiaPapadimitriou,

http://www.slideshare.net/sofipapadi

Twitter @sofipapadi

αντωνης.jpg
Δρ Αντώνης Λιοναράκης

Αντιπρόεδρος

Ο Αντώνης Λιοναράκης είναι Ομότιμος Καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και έχει διατελέσει μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ και Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών (2016 – 2021). Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο Μαράσλειο Διδασκαλείο, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει επίσης διδάξει για 8 χρόνια στο Open University της Μεγάλης Βρετανίας Ήταν μέλος στο Δ.Σ. του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ιδρυτής και πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής & εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης». Ήταν μέλος της επιτροπής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. για τη δημιουργία του Ε.Α.Π., αργότερα της Ομάδας Εκτέλεσης Έργου και εισηγητής των αρχών της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στη χώρα μας, καθώς επίσης ιδρυτής και εκδότης του διεθνούς περιοδικού “Open Education”. Έχει συμμετάσχει στην έκδοση 24 βιβλίων (συγγραφή και επιμέλεια), σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, ενώ πάνω από 170 εργασίες του έχουν δημοσιευτεί σε δεκάδες επιστημονικά περιοδικά.
Έχει προσκληθεί να διδάξει και να παρουσιάσει εργασίες του από πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ισλανδία, Βουλγαρία, Τουρκία και Ιαπωνία.
Με σημείο αναφοράς όλα τα παραπάνω, πριν από 25 χρόνια παρέδωσε στον τότε Υπουργό Παιδείας (Γ.Α. Παπανδρέου) το φάκελο για την ίδρυση, δημιουργία και ανάπτυξη του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου ως το πρώτο εναλλακτικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα βασισμένο στο ιδεώδες της ανοικτής εκπαίδευσης και στην ευέλικτη μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Μανούσου.jpg
Δρ Γκέλυ Μανούσου

Γραμματέας

H Ευαγγελία (Γκέλη) Μανούσου, είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Είναι διδάκτωρ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, με θέμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικού Υλικού για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση», μεταπτυχιακές σπουδές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στην Πληροφορική στην Εκπαίδευση στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και βασικές σπουδές στα Παιδαγωγικά. Το 2017 ολοκλήρωσε τη μεταδιδακτορική της έρευνα με θέμα «Οι δεξιότητες των φοιτητών που εκπονούν μεταπτυχιακή εργασία». Για περισσότερα από 10 χρόνια ήταν Καθηγήτρια – Σύμβουλος (ΣΕΠ) στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα  «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και «Εκπαίδευση Ενηλίκων» και «Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε εξ αποστάσεως Συστήματα Διδασκαλίας και Μάθησης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει υπηρετήσει στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως δασκάλα, διευθύντρια και συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία  σε πολλές εκπαιδευτικές περιφέρειες της Ελλάδας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του Επιστημονικού περιοδικού «Ανοικτή Εκπαίδευση», επιμορφώτρια-εμψυχώτρια σε πολλά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα που αφορούν βιωματικές και ενεργητικές τεχνικές εκπαίδευσης, δεξιότητες και γενικότερα παιδαγωγικά ζητήματα. Ακόμη, είναι συγγραφέας πολλών παιδαγωγικών βιβλίων και υλικών, όπως «Ο Ναυτίλος ταξιδεύει», και παραμυθιών. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 80 διεθνή συνέδρια και περιοδικά με ανακοινώσεις και άρθρα καθώς και σε συλλογικούς τόμους βιβλίων. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. του «Ελληνικού Δικτύου Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης» και άλλων συλλόγων.
Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν την ανοικτή εκπαίδευση, τη σχολική εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία εξ αποστάσεως εκπαιδευτικού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, τα ζητήματα επικοινωνίας, καθώς και τη συνεργασία και αξιολόγηση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Κορίνα.jpg
Κυριακή (Κορίνα) Σφακιωτάκη

Ταμίας

Η Κυριακή (Κορίνα) Σφακιωτάκη Απόφοιτος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ελλάδα), από το Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας και  ασχολείται ενεργά στο χώρο της Β/θμιας εκπαίδευσης ως φιλόλογος. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πρόγραμμα «Σπουδές στην Εκπαίδευση» - «Επιστήμες της Αγωγής». Είναι Υποψήφια Διδάκτορας και Υπότροφος του Ι.Κ.Υ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) με θέμα τη διδακτορική διατριβή, «Προϋποθέσεις και διαδικασίες αποτελεσματικής οργάνωσης σπουδών στο εξ αποστάσεως και συμβατικό εκπαιδευτικό περιβάλλον». Έχει ολοκληρώσει ετήσια και διετή εκπαιδευτικά προγράμματα  στη Διαπολιτισμική Αγωγή, την Ειδική Αγωγή (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) τον Αυτισμό (Πανεπιστήμιο Πατρών),τη Συμβουλευτική, την Εκπαίδευση Ενηλίκων, την εκμάθηση της ελληνικής ως ξένης γλώσσας και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αποτελεί μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της επιστημονικής εταιρείας Ε.Δ.Α.Ε. (Ελληνικό Δίκτυο Ανοιχτής και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης).Διαθέτει ερευνητική εμπειρία στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και την υποστήριξη διδακτικού υλικού. Υπήρξε μέλος και συντονίστρια του ερευνητικού προγράμματος «Ενίσχυση της Έρευνας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου» με τίτλο «Σύστημα Ακαδημαϊκής Υποστήριξης Φοιτητών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση». Έχει συμμετάσχει στο έργο «Διοίκηση Υποστήριξης & Ανάπτυξης Προγραμμάτων Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου» με θέμα «Σχεδιασμός, ανάπτυξη και διαχείριση προγραμμάτων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Έχει εκπονήσει τριετές ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με τίτλο «Οι καινοτομίες, οι αλλαγές και οι επιρροές του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στην ακαδημαϊκή κοινότητα». Έχει συμμετάσχει ως μέλος και συντονίστρια σε διεθνείς και πανελλήνιες επιτροπές συνεδρίων. Έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πολλά διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, αντίστοιχα. Αποτελεί μέλος της λίστας Κριτών άρθρων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχει ως Εκπαιδεύτρια στην «Επιστημονική Εταιρεία Προώθησης της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας».

Sylvie 2.jpg
Δρ Βασιλική (Σύλβη) Ιωακειμίδου

Μέλος

Η Βασιλική (Σύλβη) Ιωακειμίδου έχει διδακτορικό σε θέματα ποιότητας στη διδασκαλία και μάθηση στην τριτοβάθμια εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) με επιβλέποντα τον Καθηγητή Αντώνη Λιοναράκη. Αποφοίτησε αρχικά από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία αποκτώντας ένα Master of Arts in Drama in Education στο University of Central England (UCE) στο Birmingham με υποτροφία από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Έχει πραγματοποιήσει μετεκπαίδευση στο διδασκαλείο του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς από το 2000 εργάζεται ως δασκάλα σε ιδιωτικά αρχικά και σε δημόσια αργότερα σχολεία. Έχει δουλέψει με πολλές ομάδες παιδιών και ενηλίκων Εκπαιδευτικό Δράμα και Θεατρικό Παιχνίδι σε σχολεία, μουσεία, χώρους δημιουργικής έκφρασης, κατασκηνώσεις, επιμορφωτικά προγράμματα, ΙΕΚ. Έχει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια και συμμετοχή σε συλλογικό τόμο του Ελληνικού Δικτύου Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, εισηγήσεις σε σεμινάρια, εργαστήρια, ημερίδες, επιμορφώσεις σε θέματα που αφορούν κυρίως την τριτοβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει συγγράψει βιβλία για παιδιά. Έχει συμμετοχή και εμπειρία από ευρωπαϊκά έργα όπως το Mathematical Creativity Squared (http://www.mc2-project.eu/) και το CEYS project – Fostering creativity in early years science education (http://www.ceys-project.eu/).

photo-tonia.jpg
Δρ Αντωνία-Μαρία Ν. Χαρτοφύλακα

Μέλος

Καθηγήτρια-Σύμβουλος, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Senior Instructional Designer & project manager, Digimagix

 

Η Αντωνία-Μαρία Χαρτοφύλακα έλαβε το πτυχίο της από το Τμήμα Φιλολογίας/Κατεύθυνση Γλωσσολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας ενώ το 2012 ολοκλήρωσε τη διδακτορική διατριβή της στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο πεδίο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης.

Εργάζεται από το 2006 στον ιδιωτικό τομέα ως υπεύθυνη εκπαιδευτικού σχεδιασμού και ως project manager στην εταιρεία Digimagix με κύριο έργο της τη δημιουργία ψηφιακών εκπαιδευτικών τίτλων και την υποστήριξη εξ αποστάσεως εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε ενδοεπιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Από το 2020 έως εργάζεται ως Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στη Θεματική Ενότητα ΕΤΑ50 «Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση: θεωρία, θεσμοί και λειτουργίες» (2020-σήμερα).

Έχει συμμετάσχει σε Πανελλήνια και Διεθνή Συνέδρια με εισηγήσεις στη θεματική της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, κυρίως σε θέματα που αφορούν τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαιδευτικής διαδικασίας.

face pic Than Kan.jpg
Δρ Αθανάσιος Κανελλόπουλος

Μέλος

Ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση, πτυχιούχος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο "Σπουδές στην Εκπαίδευση" του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) και διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  στο γνωστικό αντικείμενο της Φιλοσοφίας του Αθλητισμού. Το βασικό του πτυχίο είναι από το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως φυσικοθεραπευτής, ενώ από το 2000, έως και σήμερα, εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση, αλλά και ως πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων σε ιδιωτικές και δημόσιες Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ). Επίσης, έχει λάβει μέρος σε επιμορφώσεις που αφορούν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) και έχει διατελέσει επιμορφωτής στο πρόγραμμα "Επιμόρφωση εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών σε θέματα μαθητείας" του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Έχει συμμετάσχει στις εργασίες του Μητρώου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης του ΙΕΠ, καταθέτοντας διδακτικά σενάρια, φύλλα εργασίας, υποστηρικτικό υλικό, σημειώσεις διδασκαλίας και παρατηρήσεις επί των Προγραμμάτων Σπουδών. Το επιστημονικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον εντοπίζεται στη Φιλοσοφία του Αθλητισμού, στον ηλεκτρονικό αθλητισμό και τα ηλεκτρονικά σπορ, στην Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση και στην εκπαιδευτική τεχνολογία. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια για τη Φιλοσοφία του Αθλητισμού, για την Ανοικτή και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, για την Αθλητική Επιστήμη και έχει δημοσιεύσεις σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και τόμους πρακτικών συνεδρίων. 

https://eap.academia.edu/athanasioskanellopoulos

https://www.researchgate.net/profile/Athanasios_Kanellopoulos

https://www.linkedin.com/in/athanasios-kanellopoulos-bb941014a/

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
ΑΝΟΙΚΤΗΣ & ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Thanks for submitting!

  • White YouTube Icon
  • White Facebook Icon

©2020 Hellenic Network of Open Distance Learning

bottom of page