ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ... του ΕΔΑΕ
Το Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης, που ιδρύθηκε το 2002, είναι Επιστημονική Εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εκπροσωπεί τους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι ασχολούνται με την παροχή και έρευνα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, των ΤΠΕ κλπ, προωθούν εμπράκτως τη φιλοσοφία της ανοικτής εκπαίδευσης, προωθούν τον σκοπό της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών σε κάθε μορφή δια βίου εκπαίδευσης, δραστηριοποιούνται σε καινοτόμες μορφές εναλλακτικής εκπαίδευσης
Το ΕΔΑΕ έχει πλούσια επιστημονική δράση που αφορά:
-
στην έκδοση του δίγλωσσου (αγγλικά/ελληνικά) επιστημονικού περιοδικού Open Education/Ανοικτή Εκπαίδευση, το οποίο άρχισε να κυκλοφορεί το 2005, αρχικά σε έντυπη μορφή, από τις εκδόσεις Προπομπός, από το 2008 είναι ψηφιακό περιοδικό με ανοικτή πρόσβαση. Μέχρι το 2015 έχουν δημοσιευθεί περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα.
-
στη διοργάνωση και υποστήριξη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, του Διεθνούς Συνεδρίου Ιnternational Conference of Distance Learning (ICODL), το οποίο έχει διεθνή απήχηση και δίνει την ευκαιρία κάθε δύο χρόνια σε δεκάδες επιστήμονες, ερευνητές και φοιτητές να συμμετέχουν σ’ έναν ενδιαφέροντα επιστημονικό διάλογο, ανακοινώνοντας και παρακολουθώντας επιστημονικές εργασίες, καλές πρακτικές και προτάσεις που αφορούν στο επιστημονικό πεδίο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως εκπαίδευσης, των παιδαγωγικών, των ΤΠΕ στην εκπαίδευση κτλ. Μέχρι το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί 10 επιστημονικά συνέδρια, για τα οποία έχουν εκδοθεί αντίστοιχα πρακτικά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιστημονική γνώση στο πεδίο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
-
στη διοργάνωση «Θερινών Πανεπιστημίων». Το 2016 πραγματοποιήθηκε το 6ο «Θερινό Πανεπιστήμιο» στην Άνδρο, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Κεφαλλονιά (2006), Κρήτη (2008), Βουλιαγμένη (2010), Άνδρο (2012 και 2014).
-
στη διοργάνωση Σεμιναρίων Μεθοδολογίας για την Εκπαιδευτική Έρευνα και σχολεία Υποψηφίων Διδακτόρων αλλά και διοργάνωση Φεστιβάλ Εκπαιδευτικών Ταινιών.